Copiii si exercitiile - cum sa ii motivezi si cand sa incepi

Copiii si exercitiile - cum sa ii motivezi si cand sa incepi

4. 6. 2021 7 min. de lectura

Visul fiecarui parinte sportiv nu este sa creasca o persoana lenesa, ci o persoana activa. Nu este atat de greu pe cat pare. Abordeaza-i inteligent si copiii tai se vor indragosti de sport!

Cum sa-ti motivezi copilul pentru a face sport

  • Incepe cu tine. Copiii copiaza comportamentul pe care il vad acasa. Daca iti arunci picioarele pe masa si pornesti televizorul cand ajungi acasa de la serviciu, este greu sa le explici copiilor tai ca ar trebui sa aiba un antrenament in care sa transpire, in timp ce urmaresti ultimul episod al unui serial cu o punga de chipsuri. Gaseste o activitate care sa iti placa si vei vedea ca si copiii tai te vor urma cu bucurie.
  • Fiti activi impreuna. Vizitezi sala de sport? Daca este posibil, ia-i pe cei mici cu tine (unii antrenori personali sau instructori de grup iti vor permite acest lucru, intreaba-i pentru detalii). Vei vedea cum fug pe un covor de tatami, inele sau cutii. Iti place sa mergi cu bicicleta sau sa faci drumetii? Aseaza-l pe cel mic intr-un scaun si bucurati-va de priveliste impreuna. Daca ai doar un moment, ia o minge si jucati-va in curte sau invatati impreuna miscari de gimnastica (maini etc.). Intr-o zi, va veti aminti aceste momente cu zambetul pe buze.
  • Aminteste-ti copilaria. Ce sport ti-a placut? Ai acelasi sange ca si copilul tau si este foarte posibil sa aveti acest lucru in comun.
  • Ofera-i copilului tau o alegere. Parintii au adesea ambitii ca si copilul lor sa devina jucator de hochei, atlet profesionist sau ciclist. Fiul merge apoi sa practice cu reticenta, pentru ca in loc de hochei, el ar prefera sa faca judo, asa cum o face si un prieten. Fiica merge sa inoate in fiecare dimineata, dar camera este plina de afise cu cai si ea ar vrea sa calareasca. Daca copilul vine cu ideea ca ar dori sa faca un anumit sport, atunci lasa-i sa faca acest lucru (daca timpul si finantele o permit).

Children will fall in love with obstacle courses

La ce varsta ar trebui copiii sa inceapa exercitiile fizice?

Sa incepem cu inceputul: in jurul varstei de 15 luni, cand copilul invata sa mearga. De indata ce copilul tau face primii pasi curiosi, lasa-l sa exploreze imprejurimile, chiar daca uneori asta inseamna sa cada. Permite-i libertatea de a se deplasa cat mai mult posibil.

Exista exercitii speciale pentru copiii de trei ani sau exercitii pentru mame cu copii. Cu toate acestea, la varsta prescolara, este suficient pentru copiii sa se angajeze in miscari naturale, cum ar fi catararea, mersul pe jos, alergarea, sariturile, rostogolirea, aruncarea etc.

De la inceputul scolii, dorinta pentru sport vine atat de la copil (timpul cu prietenii, incercarea de ceva nou), cat si de la parinti (timpul pentru ei insisi). Aici, iti poti duce copilul la un anumit sport, dar retine ca in sporturile specializate in care exista o supraincarcare pe anumiti muschi (tenis, fotbal, dar si baschet), este necesar sa compensezi exercitiile pentru a evita dezechilibrele. Prin urmare, o pregatire mai versatila, diverse exercitii pentru copii sau includerea mai multor sporturi diferite tind sa fie o solutie mai potrivita si mai sanatoasa.

De la ce varsta pot copiii sa ridice greutati?

O intrebare obisnuita si dezbatuta este cand pot incepe copiii sa ridice greutati. Copilul nu are nevoie de niciun exercitiu specializat pana in clasa intai, se va bucura sa se joace spontan, sa urce in copaci sau sa sara pe o trambulina (care, de altfel, ii face si mai puternici in mod natural) mai mult decat sa se antreneze sau sa ridice gantere.

Incepand cu clasa intai, antrenamentul de forta este un instrument excelent pentru ca un copil sa-si dezvolte sanatatea, performanta si sa prevină ranile, indeplinind urmatoarele puncte:

  • Copilul trebuie sa fie pregatit pentru greutati treptat. Incepeti cu greutatea corporala si miscari simple si invatati tehnica adecvata inainte de a introduce treptat kettlebells sau gantere mai usoare. Apoi, puteti incepe sa va construiti treptat puterea pentru miscari mai grele si mai complexe.
  • Tehnica vine pe primul loc. Este foarte important sa invete o tehnica adecvata pentru a preveni stereotipurile de miscari gresite sau ranirea. Daca nu poti monitoriza singur tehnica adecvata, gaseste un antrenor profesionist.
  • Pregatirea mentala a copilului. Este crucial ca acesta sa se poata concentra, sa urmeze antrenorul, sa imite si sa efectueze corect miscarile.
  • Diversitatea miscarilor. Pe langa consolidare, include si alte activitati sau sporturi.

Ce zici de specializarea sportiva timpurie?

Daca doresti sa ai un fotbalist profesionist sau o gimnasta acasa, este necesar sa incepi acest sport de la o varsta frageda, ceea ce inseamna si antrenament frecvent, fara prea mult timp pentru alte activitati. Problema specializarii timpurii este adesea reticenta de a continua sportul pe tot parcursul pubertatii sau stresului. Pe de alta parte, daca copilul tau este deosebit de talentat in acest sport, poate avea un mare succes daca isi incepe antrenamentul de la o varsta frageda. In acest caz, este benefic sa alegi un club si antrenori de calitate care sa sublinieze valoarea pregatirii de compensare, a rabdarii si a cunostintelor. Acest lucru te va ajuta sa te asiguri ca micutul va obtine o miscare sanatoasa. Antrenamentul oana la aproximativ 11-13 ani ar trebui sa fie cu siguranta mai mult decat un simplu exercitiu. Copiii ar trebui sa se bucure de antrenamente, sa perceapa antrenorul ca pe o autoritate, dar si ca pe un prieten, iar antrenamentul sa se simta ca un joc. Ar trebui sa fie distractiv. Rezultatul ideal este ca cel mic sa decida apoi sa devina singur un sportiv de performanta.

Exercitii distractive pentru copii

Děti se na tréninku snadno spřátelí.

De ce fel de sport se bucura copiii?

  • Gimnastica pentru copii - In lectiile de gimnastica, copiii invata sa lucreze cu corpul, instrumentele si echipamentul lor. De asemenea, isi intaresc muschii si isi dezvolta stabilitatea, mobilitatea si coordonarea, toate in timp ce se distreaza.
  • CrossFit pentru copii- Daca doresti sa ai un copil versatil care nu va fi surprins de gimnastica, atletism, exercitii de fitness sau de lucru cu un kettlebell sau alpinism, incearca CrossFit pentru copii, unde vor invata toate acestea sub forma de jocuri si „antrenamente” scurte. 
  • Atletism- Atletismul este o alta optiune pentru dezvoltarea versatilitatii atletice pentru copii. Micii sportivi invata sa alerge, sa sara, sa arunce, sa joace jocuri si sa dezvolte viteza, dexteritatea, dinamismul si rezistenta.
  • Aerobic / Disco - Copilul tau danseaza, canta mereu si nu sta linistit nici un minut? Incearca unul dintre aceste sporturi adaptate la dans. O optiune excelenta este si dansul de strada.
  • Yoga pentru copii - In yoga pentru copii, acestia invata pozitii folosind rima, cantecele sau, de exemplu, comparandu-se cu animalele. Astfel, le dezvolta imaginatia, spontaneitatea, mobilitatea si chiar ritmul.

Ai decis ce va face copilul tau?