CrossFit Open 2019

Crossgit Games 2019

Sursa foto: Crossfit Games

CrossFit Open este o mare sarbatoare pentru toti impatimitii CrossFit. Este o calificare online la CrossFit Games. Care sunt competitiile CrossFit Open? Si cum a aratat mai exact Open 2019?

Ce este CrossFit Open

Fiecare sport are campionatul sau mondial, o competitie in care cei mai buni atleti se intalnesc pentru a-si compara si masura puterea. Campionatul Mondial de CrossFit este CrossFit Games.

Pentru ca CrossFit-ul este un sport raspandit si sute de mii de atleti incearca sa se califice la CrossFit Games in fiecare an, calificarile sunt organizate online in mai multe reprize de workout. Sunt cinci workout-uri, toate gandite pentru a testa elasticitatea, cat si abilitatile si tehnicile atletilor. In fiecare saptamana este anuntat un workout, de obieci joi seara, iar sportivii au timp pana la urmatorul anunt sa se antreneze, sa se inregistreze si sa inscrie rezultatele lor pe pagina de net. Pentru a preveni frauda, workout-urile trebuie efectuate sub supravegherea unui antrenor certificat sau intreg workout-ul trebuie inregistrat video conform anumitor indrumari specifice. Rezultatele workout-urilor individuale determina clasamentul general, iar dupa cinci saptamani Open alege cel mai bun sportiv si cea mai buna sportiva din fiecare tara si primii douazeci de atleti continua in CrossFit Games.

Insa CrossFit Open nu este doar o simpla calificare. Este un eveniment mare pentru toti impatimitii CrossFit, chiar si pentru cei care nu participa la competitii. Workout-urile sunt deseori incluse in lectiile si programele CrossFit, toti le discuta cu pasiune si le repeta, iar daca vorbesti cu unul dintre participanti in timpul evenimentului, vei auzi foarte multe despre tehnici vitale, muscle-ups si alte exercitii.

CrossFit iti ofera abilitatea de a incerca CrossFit Open in versiunea de baza, de exemplu cu exercitii mai usoare, nu atat de dificile si obositoare, pentru incepatori. Ca rezultat, aproape oricine poate participa la Open, nu doar sportivii de elita cu ambitii pentru CrossFit Games.

De ce sa participi la CrossFit Open

Daca practici CrossFit de ceva timp, cu siguranta poti participa la Open. Inscrierile costa 20$ si iti permit sa iti compari forma actuala cu cea a altor atleti din intreaga lume. Iti vei afla punctele forte si punctele mai slabe la care trebuie sa mai lucrezi. Exista doua tipuri de inregistrare: RX (categoria principala, include exercitii CrossFit mai grele precum muscle-ups, chest to bar chin-ups, gantere mai grele) si scaled (categoria CrossFit pentru incepatori, unde toate exercitiile sunt mai simplificate si ganterele mai usoare).

Chiar daca nu vrei sa participi oficial sau sa-ti publici undeva rezultatele, workout-ul Open este chiar o idee buna. Este foarte diversificat si gandit intr-un mod interesant.

CrossFit Open 2019 

Ca in fiecare an, Open-ul de anul acesta a avut cinci workout-uri, dureaza cinci saptamani, iar inscrierile au inceput in 10 ianuarie, primul workout a fost anuntat in 21 februarie si ultimul in 21 martie.

Workout 19.1

19.1

Sursa foto: https://games.crossfit.com/

Cat mai multe serii in 15 minute de:
19 wall-ball shoots
19-cal. Row

Workout-ul dureaza 15 minute, iar sportivul trebuie sa repete de 19 ori wall ball in cat mai multe serii si 19-cal.row. In 15 minute, timpul se opreste, iar numarul rundelor si repetarilor pe care sportivul le-a facut inainte ca timpul sa se opreasca sunt inregistrate.

Workout 19.2

19.2

Sursa foto: https://games.crossfit.com/

In 8 minute pe ceas, cat mai multe repetari de:
25 toes-to-bars
50 double-unders
15 squat cleans, 135 lb.
25 toes-to-bars
50 double-unders
13 squat cleans, 185 lb.

Daca ai reusit in 8 minute, adauga 4 minute pe ceas si continua cu:
25 toes-to-bars
50 double-unders
11 squat cleans, 225 lb.

Daca ai reusit in 12 minute, adauga 4 minute pe ceas si continua cu:
25 toes-to-bars
50 double-unders
9 squat cleans, 275 lb.

Daca ai reusit in 16 minute, adauga 4 minute pe ceas si continua cu:
25 toes-to-bars
50 double-unders
7 squat cleans, 315 lb.
Opreste-te la 20 de minute.

Exercitiile acestui workout sunt: toes-to-bars, double-unders, squat cleans. Intr-o perioada data de timp, a fost mereu necesar sa faci 25 toes-to-bars, 50 double-unders si un anumit numar de squat cleans. Pentru squat cleans, numarul de repetari a scazut dar greutatea a crescut. Daca sportivul a ratat setul dat intr-un anumit timp, s-au numarat repetarile din acel timp. Daca a reusit, a adaugat inca 4 minute si a continuat cu urmatoarea serie.

Workout 19.3

19.3

Sursa foto: https://games.crossfit.com/

Pentru timp:
200-ft. dumbbell overhead lunge
50 dumbbell box step-ups
50 strict handstand push-ups
200-ft. handstand walk
Timp: 10 minute

Al treilea workout a fost foarte devastator pentru coapse si umeri. Un mers grozav de 60 de metri de fandari cu o bara cu greutati deasupra capului, urmat de 50 de genuflexiuni, la fel cu bara deasupra capului. A doua parte a workout-ului s-a axat pe gimnastica. 50 HSPU (hand-stand push-ups) si imediat dupa 60 de metri de handstand walk. Limita de timp a fost foarte stricta: 10 minute pentru intreg workout-ul.

Workout 19.4

19.4

Sursa foto: https://games.crossfit.com/

In total:
3 rounds of:
10 snatches
12 bar-facing burpees

3 minute pauza si apoi continua cu:
3 serii de:
10 bar muscle-ups
12 bar-facing burpees
Timp: 12 minute

Al patrulea workout a fost compus din doua parti separate de 3 minute de pauza, cu un timp total calculat al ambelor parti. In prima parte, sportivii au efectuat trei runde de zece snatches (exercitiul in care ridici bara de la nivelul solului deasupra capului intr-o singura miscare) si 12 Burpees cu o saritura deasupra barei. Dupa aceste trei runde, s-au putut odihni trei minute si pentru restul timpului, trei runde de zece muscle-ups (la bara orizontala) si din nou 12 Burpees cu o saritura deasupra capului. Workout-ul s-a incheiat dupa 12 minute.

Workout 19.5

19.5

Sursa foto: https://games.crossfit.com/

33-27-21-15-9 repetari de:
Thrusters
Chest-to-bar pull-ups
Timp: 20 minute

Nu ar mai fi CrossFit Open fara thrusters (o combinatie de genuflexiune si bara). Anul acesta au fost intr-o combinatie speciala cu pull-ups. Nu a fost de-ajuns sa-ti ridici barbia deasupra barei, pentru ca repetarea sa iti fie recunoscuta a trebuit sa atingi bara orizontala cu pieptul. Workout-ul a fost in forma unei piramide ascendente de la 33 la 9 repetari pentru amebele exercitii si a fost necesara incadrarea in timpul de 12 minute.

Rezultatele CrossFit Open 2019

vítězové Open 2019

Sursa foto: Instagram & Crossfit Games

Castigatorul final la categoria pentru barbati a fost Mathew Fraser din Statele Unite, care a castigat doua workout-uri si a castigat 9 puncte peste Lefteris Theofanidis din Grecia. Björvin Karl Gudmundsson din Islanda a fost pe locul al treilea.

Categoria pentru femei a fost dominata de Sara Sigmundsdottir, o islandeza care a depasit-o pe Annie Thorisdottir (tot din Islanda) cu 32 points. Locul al treilea a ajuns la norvegiana Kristin Holte.

Cat despre sportivi romani calificati, Oana Catalina Chelmus si Barni Bojte vor concura la CrossFit Games pentru Romania.

Daca vrei sa-i incurajezi, trebuie sa stii ca CrossFit Games 2019 va avea loc vara (finalul lui iulie - inceputul lui august) si, ca in fiecare an, va putea fi urmarit live sau inregistrat in fiecare zi.

 

Autor: Andrea Skolková


EXERCITIU RECENZIE