Ce dieta ar trebui sa urmez?

In ultimii ani pe internat s-au starnit nenumarate discutii despre cea mai buna dieta. Nutritionistii sunt impotriva celor care s-au decis sa manance mai putini carbohidrati si mai putin zahar. Carnivorii nu sunt de-acord cu vegetarienii. Veganii nu-i simpatizeaza deloc pe vegetarieni si conform celor care urmaresc IIFYM, totul este gresit, dar fiecare poate invata ceva de la oricine. In timp ce unii cred ca e ok sa te folosesti de post, altii considera ca trebuie sa mananci o data la trei ore. 

Care este adevarul? Ce idei ar trebui sa adopti in toata confuzia asta?

In primul rand, daca te simti bine cu ceea ce mananci acum, esti sanatos fizic si psihic, dar te gandesti sa schimbi ceva doar pentru ca asa a spus un cunoscut pe internet sau un prieten care tocmai ce a devenit vegetarian si te face sa te simti ciudat atunci cand mananci carne, atunci uita de toata ideea asta. Poate nu e timpul acum pentru o astfel de schimbare.

Cel mai important este modul in care te simti si ce iti transmite corpul tau, nu cum arata mesele tale pe Instagram sau inaintea oamenilor in general.

Totusi, daca nu te simti prea bine fizic sau psihic, esti mai mereu bolnav, ai o perioada mai grea sau simti nevoia sa slabesti sau sa te mai ingrasi, schimbarea dietei e inevitabila. Deci care sunt optiunile si ce sa alegi?

IIFYM

Daca iubesti ordinea si disciplina,dar in acelasi timp parca iti doresti mai multa libertate la mancare, aceasta dieta nutritionala este ideala pentru tine. Prescurtarea IIFYM vine de la if it fit Your Macros. Daca inca nu stii ce inseamna acesti macronutrienti, sa stii ca se refera la carbohidrati, grasimi, proteine si multe altele despre care poti citi in acest articol.

Ideea de baza a dietei este sa-ti calculezi limita zilnica de calorii consumate (sau limita saptamanala), sa determini portia de macronutrienti, sa scrii orice mananci si sa-ti pastrezi o evidenta.

Avantajul unei astfel de diete este ca nu este atat de stricta si nu trebuie sa te limitezi atunci cand iti controlezi macronutrientii. Daca stii cum, ce si cat sa mananci, nu e nici o problema daca mai gusti si din tortul de ciocolata facut de mama din cand in cand. Insa e important sa-ti procuri nutrientii din surse de calitate si sa nu-ti construiesti dieta doar pe alti inlocuitori care poate arata mai bine dar nu-ti ofera in realitate nimic.

Ar trebui ca 80% din dieta ta sa contina alimente de calitate si valoare si doar 20% din alimentatie sa ramana pentru lucrurile mai putin bune.

Daca te gandesti sa iti procuri portia zilnica de macronutrienti din ciocolata sau alte dulciuri si seara sa mananci un dovlecel sau cartof, ceea ce ar insemna ca 80% din mancare nu iti aduce nici un beneficiu, atunci renunta la idee, pentru ca nu asta a fost gandita dieta IIFYM, chiar daca unii oameni cred asta.

Daca vrei mai multe sfaturi sau directii referitoare la nutritie, arunca o privire aici.

iifym

LCHF

Low carbs high fats, fara zahar sau doar mancare adevarata.O idee care se bucura de popularitate in ultimii ani. Insa este si una dintre cele mai condamnate diete.

Principiul acestei diete sta in mancarea adevarata - in mod special cea neprocesata. Cea mai mare proportie de macronutrienti in aceasta dieta nu o au carbohidratii, la fel ca in cazul IIFYM, ci grasimile, proteinele si abia apoi carbohidratii.

Multi sceptici au impresia ca nivelul de carbohidrati in aceasta dieta este prea scazut, de exemplu aproximativ 20g de carbohidrati pe zi; acestia sunt consumati de-obicei prin legume, nuci sau produse de patiserie de calitate, mai putin prin orez sau paste. Este important sa nu asculti mereu doar de recomandarile altora, ci sa asculti semnalele propriului tau corp, el stie mai bine ce ai nevoie.

Sunt si zvonuri despre capacitatea corpului nostru de a functiona fara zahar, daca ne este benefica sau nu, deoarece in aceasta dieta zaharul este consumat doar prin fructe, cu exceptia mierei, in functie de preferinte. Totusi, rezultatele dietei arata ca acest lucru este posibil, iar beneficiile sunt mari: imbunatatirea conditiei unei boli cronice, mai ales in cazul diabetului.

lowcarb

lowcarb

Vegetarieni, vegani, (fructarianisti)

Lipsa consumuluii de carne este si ea la moda in ultimii ani din ce in ce mai mult, cum in urma cu multi ani societatea privea ciudat oamenii care nu consumau carne, astazi lucrul acesta este tot mai des intalnit. Iar oamenii opteaza pentru acest tip de alimentatie nu doar datorita interesului lor pentru o nutritie sanatoasa, ci si datorita anumitor motive etice sau ecologice,

Un vegetarian este o persoana care a decis sa nu mai consume carne (inclusiv peste si pasare), dar continua sa consume branza, lapte, oua, miere, asta in comparatie cu un vegan care exclude toate aceste produse de origine animala din dieta sa.

Fructarianismul este un alt nivel as acestei diete si implica doar consumul de fructe sau plante care nu "ucid" planeta, deci exceptie face graul si legumele cu frunze sau radacini.

Cat despre LCHF inca mai sunt speculatii, studii si discutii daca este sau nu potrivit pentru oameni deoarece acestia sunt, prin natura, ierbivori. Iar parerile sunt, normal, impartite in doua tabere.

Astfel este necesar sa suplimentezi atunci cand este cazul o astfel de dieta, inlocuit ceea ce consumam in mod normal in dieta animala. Avantajele sunt ca in ziua de astazi nu este greu sa faci asta.

vegan

Intermittent Fasting

Un alt hit al internetului din ultimii ani, hai sa-ti spunem pe scurt despre ce e vorba.

Aceasta idee nu consta atat in ceea ce mananci, chiar daca regula de 80/20 se aplica sanatatii tale, ci consta in timpul in care mananci. Sunt anumite "ferestre" alternative de cand sa mananci, cand sa nu sau cum sa-ti extinzi "fereastra" somnului fara mancare...

Acestea pot fi ferestre de 12/12 ore sau 16/8 ore, sau post de 36 de ore. Unii oameni, datorita rezistentei lor mentale si a revitalizarii naturale a organismului, opteaza pentru perioadele lungi de post, insa acesta nu este pentru oricine si nu il recomand oamenilor care au experimentat de curand dereglari emotionale sau in alimentatie.

Concluzie

Cu siguranta acestea nu sunt toate trendurile nutritionale din ziua de azi, insa sunt cele pe care le intalnesti cel mai des.

Trebuie sa retinam insa ca ceea ce se potriveste unei persoane, nu se potriveste neaparat si alteia. In general este vorba de binele nostru psihic, deoarece daca ne fortam sa ne obisnuim cu o anumita dieta, corpul nostru nu se va simti bine oricum.

Iar daca vei gasi dieta care ti se potriveste cel mai bune, nu incerca sa-i convingi pe toti ca asta este cea mai buna pentru toata lumea. Este cea mai buna, dar pentru tine. Pentru altii poate e un calvar, iar cu toate variantele de astazi, oricine este dispus sa aleaga ceea ce vrea.

Autor: Karol Čmielová.


NUTRITIE STIL DE VIATA