MOTIVATIA

Cum putem sa pastram flacara aprinsa, astfel incat sa ne impinga mereu sa ne indeplinim visele, chiar si in afara activitatii fizice?

Bustiere: Reebok

Cand incepem ceva nou sau dorim sa schimbam ceva in vietile noastre, avem mereu un impuls sau un motiv anume care ne determina sa facem asta. Iar acest motiv se numeste motivatie. Intensitatea, puterea si importanta sa determina cat de succes (sau nu) vor fi aceste eforturi. 

Aici sunt cateva sfaturi despre cum sa iti setezi motivatia corecta si, cel mai important, sa ti-o pastrezi. Ne-am focusat pe motivatia de a face exercitii fizice si a urma o dieta sanatoasa, dar majoritatea acestor sfaturi pot fi folosite in orice domeniu din viata noastra. 

MOTIVATIA INTERIOARA SI EXTERIOARA

Motivatia interioara vine, ai ghicit, din interior! Este independenta fata de ceea ce se afla in jurul nostru. Mai simplu spus, este diferenta intre modul in care traim si modul in care am vrea sa traim. Motivatia noastra interioara pentru activitati fizice regulate poate fi determinata de faptul ca nu ne dorim sa ne pierdem rasuflarea atunci cand urcam niste scari sau pentru ca vrem sa scapam de o durere de spate sau doar sa ne alaturam unor prieteni si sa jucam volei.

Motivatia exterioara, pe de alta parte, este determinata de ceea ce se afla in jurul nostru. Nu prea am lua in considerare o schimbare personala, insa ceva din-afara ne impinge sa facem asta. O rezolutie de an nou este o motivatie exterioara tipica pentru a incepe sesiunile regulate de antrenament (“toata lumea isi ia cate o rezolutie, as putea face si eu asta”). O alta motivatie ar putea fi faptul ca familia sau prietenii critica felul in care arata corpul meu sau iubitul meu ma intreaba daca nu vreau sa alergam impreuna.
 

Motivatia interioara este mult mai importanta pentru rezultatul eforturilor noastre. Daca simtim o motivatie interioara puternica, putem face aproape orice, iar nicio motivatie exterioara nu poate depasi asta.

Haide sa ne uitam la un exemplu. Pe 1 ianuarie, daca m-am uitat putin in urma, am observat ca m-am ingrasat 5 kg in ultimul an. Chiar daca nu mi se pare ca sunt grasuta, as putea totusi sa incerc sa scap de ele pentru a nu-mi crea un astfel de obicei in noul an. Ok, prima zi incep sa merg la sala - totul e super-plin acolo pentru ca, desigur, multi altii au avut aceeasi rezolutie, plus ca unele aparate de forta imi par mai degraba aparate de tortura din epoca Medievala. De fapt, mi-ar fi mult mai bine acasa pe canapea, cu un bol de alune in mana si o cana fierbinte cu ciocolata calda. Iti dai seama si tu de lupta dintre motivatia mea interioara si cea exterioara? Ma intreb, oare care va castiga. Si cand ma vei vedea din nou la sala? Probabil, dupa acelasi exemplu, pe 2 ianuarie, insa anul viitor. 

Imbracaminte: Reebok

SETAREA OBIECTIVELOR

Daca ne decidem sa facem o anumita activitate pentru un timp indelungat si sa realizam ceva, setarea corecta a obiectivelor ne poate ajuta. Ia in considerare folosirea metodei SMART, cea mai eficienta metoda de a-ti seta obiectivele: 

  • Specific – in loc sa spui “renunt la zahar”, mai bine spui “nu voi mai adauga zahar in cafea sau nu voi mai manca un fursec atunci cand beau cafea”
  • Masurabil – nu “as vrea sa fiu un alergator mai bun” ci “as vrea sa imi imbunatatesc alergarea de 5 km cu 60 de secunde“
  • Realizabil (Achievable)
  • Realist – in stransa legatura cu ideea de mai sus; daca nu pot face nici o flotare fara ajutor acum, nu ma pot astepta ca in urmatoarele sase luni sa fac 20 fara ajutor (bine, se poate intampla, dar e mai bine sa iti setezi obiective nu foarte ambitioase si sa fii surprins placut mai tarziu)
  • Timp anume – nu “as vrea sa scap de 5% grasime”, ci “as vrea sa scap de 0,5% grasime in fiecare luna, in urmatoarele 10 luni”

De-asemenea, pentru a-ti implini obiectivele, este important sa nu-ti setezi prea multe in acelasi timp. In schimb, incearca sa-ti setezi un obiectiv principal in fiecare domeniu din viata ta si seteaza-ti altul doar dupa ce l-ai implinit deja pe celalalt. 

Este bine sa-ti imparti obiectivele principale in sub-obiective.

Daca imi setez ca obiectiv sa alerg jumatate de maraton in 12 luni, obiectivele mai mici ar fi: sa alerg 12 km in fiecare saptamana, 15 km fara oprire in urmatoarele 6 luni, apoi sa alerg 20 km in fiecare saptamana si 20 km fara oprire in 9 luni. Astfel imi voi implini obiectivele mai des, iar asta ma va face fericita. De asemenea, ar fi mai usor pentru mine sa verific daca fac intr-adevar ceva pentru a-mi implini obiectivul principal.

Colanti si bustiere: Reebok

IUBESTE CEEA CE FACI

Daca incercam sa facem o activitate anume pentru care trebuie sa ne fortam de fiecare data sa o facem, nu prea avem chef de ea si nici nu ne place, atunci poate nu este activitatea potrivita pentru noi. Ar trebui sa ne bucuram de viata si fiecare activitate pe care o facem sa ne faca sa zambim, sa fim fericiti si impliniti si, mai important, trebuie sa ne placa.

Ai incercat sa alergi, insa nu te poti relaxa cu adevarat in timpul alergarii, iar singurul lucru la care te gandesti este cum nu mai poti continua? Atunci incearca sa te plimbi doar. Nu-ti plac toate acele aparate de la sala sau nu stii cum sa le folosesti? Gaseste-ti o clasa de fitness sau o sesiune cu un instructor. Nu-ti place sa faci sport singur? Atunci incearca sporturile in echipa, cum ar fi voleiul sau badminton!

PERSEVEREAZA

Stii si tu ca Roma nu a fost construita intr-o zi, nu? Si ca, cel mai probabil, au fost sute de probleme si complicatii in tot procesul. Poti fi sigur ca vor fi obstacole si pe drumul tau. Vor fi zile in care nu vei vrea sa te mai misti. Zile in care nu vei vrea sa mananci sanatos, ci vei vrea in schimb sa mergi la cel mai apropiat fast food. Zile in care vei simti ca nu mai progresezi deloc. Nu dispera, persevereaza! Vor veni cu siguranta si momente mai bune si te vei bucura apoi din nou de drumul tau.

INREGISTREAZA-TI PROGRESUL

  • Fa poze, noteaza-le, deseneaza.
  • Scrie-ti obiectivele intr-o agenda, adauga imagini motivationale sau citate si verifica-le din nou odata ce ti-ai implinit obiectivul.
  • Daca obiectivul tau este sa schimbi modul in care arati, fa-ti poze mai des, masoara-te si noteaza masuratorile. Poti crea grafice sau tabele.
  • Alege un jurnal de antrenament si scrie-ti sesiunile de antrenament si cum te-ai simtit dupa ele. Foloseste culori!
  • Nu uita sa te recompensezi pentru fiecare realizare. De exemplu, cu ceva frumos de purtat
  • Arata-ne si noua progresul tau pe Instagram cu un tag @top4fitness si #top4fitness pentru a-i motiva si pe altii. Suntem bucurosi sa aratam cele mai tari realizari direct pe profilul nostru. 

Lasa fiecare reusita, chiar si cele mai mici, sa te bucure si vei vedea ca nici nu vei mai avea nevoie de motivatie in plus, fiindca vei astepta cu nerabdare fiecare sesiune de antrenament si fiecare mancare sanatoasa. Iti vor placea!


STIL DE VIATA
LM PUREMOVE TIGHT
reebok
Lux Perform Tight
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
Knit FITNESS HR Tight
reebok
UBF Myoknit HR Tigh
reebok
LM ND Fitted Jogger
reebok
LM Colorblock HR Tight
reebok
LUX CONTOUR TIGHT
reebok
Nou
UBF Myoknit Tight
reebok
TS Lux Perform Perf Tight
reebok
Reebok Les Mills Lux Graphic
reebok
LM S Reebok PureMove +
reebok
STUDIO RIB HR TIGHT
reebok
Nou
STUDIO RIB HR TIGHT
reebok
Nou
STUDIO MESH HR TIGHT
reebok
Nou
LUX OVERSIZED HOODIE
reebok
Nou
STUDIO RIB HR TIGHT
reebok
Nou
Reebok Lux High-Waisted
reebok
Reebok Lux Oversized
reebok
Reebok Lux High-Waisted
reebok
LUX HR TIGHT- C
reebok
Reebok Lux Oversized
reebok
LUX HR TIGHT-HOLIDAY
reebok
Reebok Lux Oversized
reebok
Reebok Lux Oversized
reebok
Modern Safari Coverup
reebok
Sustenabilitate
Modern Safari Coverup
reebok
Sustenabilitate
LM ND Crop Hoodie
reebok
Reebok Modern Safari Cover
reebok
Sustenabilitate
Reebok Modern Safari Cover
reebok
Sustenabilitate
LUX BOLD AOP TIGHT
reebok
Nou
LUX HIGH IMPACT
reebok
Nou
ID Energy Fleece
reebok
Nou
Reebok Lux Fleece
reebok
Reebok Lux Fleece
reebok
Anterior
Urmatorul